Kalmar

Butikschefens egna ord efter rånet

Butikschefen för Coop på Norrliden i Kalmar berättar om händelseförloppet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det var i måndags kväll som en okänd man, beväpnad med kniv rånade matbutiken. Polisen misstänkte tidigt vem det var och lyckades gripa mannen tisdagen efter. Såhär skriver butikschefen i en anmälan till Arbetsmiljöverket och vad det var som hände under rånet:

"Cirka 22:48 närmar sig en man kassan som om han skulle betala ett par varor. Han lägger varorna på bandet men när kassörskan ska påbörja köpet så drar mannen fram en kniv och försöker sträcka sig över kassadisken. Han får tag i kassörskan.

Detta misslyckas han med men troligtvis under detta tumult så skär sig kassören på den kniv han hotar henne med. Han fortsätter att sträcka sig över kassan men ger snabbt upp och springer runt kassadisken och hoppar över postdisken för att ta sig in till kassan och kassörskan.

Han försöker själv att öppna kassan men inser snabbt att detta är inget han kan. Han tvingar kassörskan att öppna upp så han kommer åt pengarna. Han plockar själv åt sig pengarna och lämna sedan butiken genom att hoppa över postkassan igen och sedan ut genom entrén. Under tiden så är även en annan kollega till kassörskan på plats bakom henne under första delen av rånet.

Kollegan lämnar sedan henne då han drabbas av panik men känner att han måste göra något. Han springer och hämta sin mobil som finns i omklädningsrummet och ringer 112. sedan återvänder han till kassörskan när han kommer på att han lämnat henne själv.

De inväntar polis/väktare och hjälps tillsammans åt att få ut de sista kunderna ur butiken. De fick även hjälp av annan kund att stoppa nya kunder att komma in medans de väntande på polisen som ankom 22:58. Personalen ringde sina anhöriga och sedan butikschef och även journumret och följde de rutiner som finns vid rån. All personal informerades. Butikschef och Områdeschef drog igång alla rutiner för krishantering/personal och företagshälsovården."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista