Västervik

Ytterligare fall av magsjuka i Gamleby – 90 personer drabbade

3:18 min

Utbrottet av magsjuka kopplad till Åbyängskolan i Gamleby fortsätter. Antalet insjuknade är nu uppe i cirka 90 personer. Det handlar om elever, lärare och anhöriga som drabbats.

Det har under tisdagen dykt upp nya fall av magsjuka i Gamleby. De senaste fallen finns bland elever på Åbyängskolan och deras anhöriga. Totalt handlar det alltså om cirka 90 fall av magsjuka sedan utbrottet i lördags.

Under tisdagen var runt 40 elever på Åbyängskolan hemma på grund av magsjuka. Samtidigt återkom 35 elever som tidigare varit drabbade. Magsjukan har ett kort men intensivt förlopp.

Att det inte bara är elever och lärare utan också anhöriga som insjuknat, tolkas som att det troligen handlar om vinterkräksjuka. Om det hade varit matförgiftning, borde den enbart ha drabbat de som ätit av skolmaten.

Analysen av de prover som tagits är klara tidigast under onsdagen.

Eva Myhrén, grundskolechef i Västervik, har jobbat inom skolans värld sedan 1994. Hon är tagen av situationen, även om den inte är unik.  

– Visst har jag varit med om att hela klasser har varit borta, men tidigare hade vi inte samma detaljerade bild av läget som vi har nu med sociala medier.

Har magsjukan kulminerat nu?

– Det är väldigt svårt att säga, eftersom den finns på många olika håll i kommunen, inte bara i Gamleby. Den är dessutom väldigt smittsam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".