Hemspråksläraren Mohammed Muhammed.
Mohammed Muhammed är hemspråkslärare i somaliska. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Västervik

Modersmålslärare i Västervik ska hjälpa elever i fler ämnen

1:42 min

Västerviks kommun ska nyttja modersmålslärarna mer än de gjort hittills. I ett projekt ger man elever studiehandledning på deras modersmål på distans i olika ämnen.

Mustafa Saoud jobbar som modersmålslärare i arabiska och han tror att eleverna kommer att lära sig snabbare med hjälp av deras hemspråk.

Det är Västerviks kommun själva som gett pengar till det här försöket. Med datorhjälp ska elever få hjälp inför och efter till exempel matematiklektioner, så de lättare kan hänga med på lektionen.

Angelika Johansson arbetar med projektet, som precis kommit igång.

– Modersmålslärare syns och hörs mer i dag än för ett antal år sedan. Det betyder också att de vanliga lärarna ser möjligheter med detta, och att det är en stor hjälp för både elever och lärare.

Än så långe har man bara hunnit testa en gång hur man ska arbeta.

Det var Mohammed Muhammed från Somalia som hjälpte ett par elever inför en mattelektion. Och han tror det kan hjälpa eleverna, inte bara med matten. Att de använder datorer och digital teknik är också viktigt.

– Kanske är barnen sjuka och sitter hemma, då kan det hjälpa till också. Barnen pluggar och gör sitt jobb när de är hemma också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".