Kalmar

Kraftig brand på Berga industriområde – stor explosionsrisk

5:55 min

På tisdagskvällen började det brinna på företaget Smålands motor på Berga industriområde i Kalmar. Byggnaden blev snabbt övertänd.

LÄS MER: Avspärrningar hävdes under onsdagsmorgonen.

– Det var ett väldigt snabbt förlopp. När vi kom till platsen var hela byggnaden i brand. Det brann med öppna lågor genom taket på ett stort område, så vi hann inte göra något åt den byggnaden utan koncentrerade oss på att hindra branden från att sprida sig till intilliggande byggnader, säger Thomas Lindström, yttre befäl på Kalmar brandkår till P4 Kalmar.

Vid 22-tiden gick räddningstjänsten ut med ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. På grund av den kraftiga rökutvecklingen från branden uppmanas allmänheten i området att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. 

Inne i verkstadsbyggnaden finns gasflaskor och risken för explosioner är stor.

– Vi har spärrat av en bra bit runt omkring och det kommer att vara avspärrat i 24 timmar. Vi får låta det brinna ner nu bara, sa räddningsledaren Mattias Andersson under kvällen.

Vid midnatt hade branden avtagit i intensitet, men det brinner fortfarande med rökutveckling.

– Jag räknar med att det kommer hålla på så här till imorgon bitti, sa Thomas Lindström, yttre befäl på Kalmar brandkår vid klockan 00.45.

Hela fastigheten är eldhärjad. 

– Det finns i stort sett ingenting kvar av det som en gång var en stor bilhall, ett reservdelslager och en komplett bilverkstad, säger Lennart Palm, P4 Kalmars reporter på plats. 

Vad som orsakade branden är än så länge oklart och det finns inga rapporter om att någon person ska ha kommit till skada vid branden. 

– Skulle tippa på att det är ett hundratal bilar som brunnit upp, säger Lennart Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista