Magnus Krusell framför fotbollsspelare
Foto: Sveriges Radio
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: Ett helt annat Kalmar FF än på flera år

4:11 min

Kalmar FF-krönikören Magnus Krusell analyserar läget efter KFF:s första tre matcher i allsvenskan. Han hittar flera ljuspunkter, men också frågetecken.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Det är ett helt annat Kalmar FF vi ser i år än på mycket länge. Redan efter tre spelade matcher vågar jag påstå detta. Genom att bara titta på resultaten hittills, kanske det inte ser så annorlunda ut än det brukar (en seger, två förluster). Även mönstret att svara för en bra prestation, men ändå förlora, känns igen. Under Peter Swärdhs ledning var denna analys legio.

Skillnaden nu jämfört med de fyra senaste säsongerna är hur det faktiskt ser ut när KFF spelar. Jag ser flera viktiga aspekter.

  • För det första är det tydligt att det nu finns en egen spelidé som genomsyrar laget. Vi ser elva spelare på planen som förstår varandra och har en tanke med hur man ska anfalla/försvara sig. Synken mellan enskilda spelare och lagdelar kan självklart bli bättre, men en god bit på vägen är man redan.
  • För det andra är den fysiska styrkan en helt annat nu. Spelidén bygger på att spelarna vågar löpa mycket, både i presspel och omställningar. På den här punkten är alla spelare inte riktigt i fas ännu på grund av alla skador, men det räcker för att hålla i ett spel över 90 minuter.
  • För det tredje skapar årets KFF målchanser. Om man svarar för bra prestationer ute på planen, men ändå sällan kommer till avslut, blir det en stor mental prövning för spelarna. För varje skapad målchans tillförs det egna självförtroendet energi att fortsätta mala på och trägen vinner som bekant.

I förlustmatchen mot IFK Norrköping i helgen skapade KFF så många målchanser att man normalt sett kunde, eller kanske borde, ha gjort mer än ett mål.

Det för oss in på det ena av två stora frågetecken som ännu finns när det gäller Kalmar FF anno 2018: Vem ska göra målen? Nanne Bergstrand skulle högst troligt svara ”vem som helst” och det är förstås rätt i sak. Alla mål är lika mycket värda oavsett vem som gör dem.

Jag vill dock tro att vi i första hand ska hoppas på att det lossnar för spelare som Måns Söderqvist och Erton Fejzullahu. Kanske även Nixon så småningom, men honom vet jag ännu inte var jag har. Papa Diouf kommer i mina ögon aldrig stänka in tio mål eller fler under samma säsong.

Det andra frågetecknet handlar om duellspelet. KFF har många spelare som är bollkära och hyfsat tekniska. Vem är beredd att gå in och ta det så kallade ”skitjobbet”? Mot Norrköping var förluster i duellspelet i den kritiska zonen mellan egen backlinje och mittfält det som avgjorde matchen. Om man förlorar dueller, hamnar man under stress och risken för tekniska misstag från lagkamraterna ökar.

Svaret på båda dessa frågor finns hos Rasmus Elm. Rasmus är den som med sitt spelsinne och sin känsliga högerfot kan sätta anfallarna i de bästa positionerna för att skapa riktigt vassa målchanser. Samtidigt är han den som kan gå i bräschen och vinna dueller överallt på planen. I vinstmatchen mot Elfsborg var det Rasmus spelsinne och förmåga att vinna dueller som låg bakom den hittills bästa halvleken av KFF i år.

Visst är det lite sorgligt att Rasmus Elm inte kan få vara hel mer än någon enstaka match i taget?

Övriga spelare får kliva fram istället. Utgår från att Nanne gnuggar dessa båda avgörande delar av spelet på träningarna framöver.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista