Lisa Labbé Sandelin bredvid en karta över Kalmar län.
1 av 2
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin uppmanar människor som rör sig i riskområdena att vaccinera sig. Se mer detaljerade kartor på nästa bild. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio & Landstinget i Kalmar län
Kartor över Kalmar län med mindre områden markerade i orange färg.
2 av 2
Riskområden i Kalmar län. Foto: Landstinget i Kalmar län
Kalmar län

Här är riskområdena där TBE-vaccination rekommenderas

4:07 min

För första gången går Landstinget i Kalmar län nu ut med rekommendationen att vaccinera sig mot fästingsjukdomen TBE. Det gäller tre områden i länet och personer som vistas mycket ute.

Landstinget har tittat på samtliga fall av TBE i länet sedan 2005, totalt 23 stycken. När man studerar var dessa fall har inträffat geografiskt framträder en tydlig bild. Tre områden i länet är mer utsatta än andra. 

– Om man vistas mycket i skog och mark i dessa områden, kan det vara läge att vaccinera sig, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

I länet gäller det ett område kring Loftahammar och Gamleby, ett litet område norr om Oskarshamn plus ett område mellan Fliseryd och Värlebo.

Varför ska man vara extra försiktig när det gäller TBE?

– TBE är en fästingburen hjärninflammation, en obehaglig sjukdom. Vissa får bara feber och huvudvärk, medan andra får väldigt svår hjärninflammation som kan leda till förlamning och förvirring.

Vaccinet mot TBE kan ges till personer från ett år och uppåt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".