bild tagen uppifrån över en grupp äldre som spelar spel vid ett bord
Lena Hallengren besökte Vänskapens Väg för att presentera förslag på tillägg till regeringens vårbudget. Bland annat finns en satsning på teknik i äldrevården. Foto: Karolina Sörman/Sveriges Radio
Kalmar län

Minister presenterade budgetförslag: Miljoner till digitaliserad äldreomsorg

1:46 min

Tillfälliga satsningar för ökad trygghet. Äldreminister Lena Hallengren (S) presenterade vårändringsbudgeten i Kalmar.

350 miljoner till tryggare äldrevård med digital teknik. Det var barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengrens (S) mest konkreta besked när hon presenterade regeringens förslag på tillägg till vårbudgeten.

Förutom äldrevård och ett ytterligare tillskott till polisen, föreslås förskolan  en tilldelning på 50 miljoner för läsfrämjande åtgärder. Lena Hallengren upprepade ofta budskap om trygghet, välfärdssatsningar och fler människor i arbete.

– Med ändringarna, inte minst med 350 miljoner för mer välfärdsteknik till äldreomsorgen, är jag nöjd, säger Lena Hallengren. 

Det är dock inte främst några ökade personalsatsningar som kan komma i fråga. Dels är kommunens budgetar redan lagda och tilläggen i vårbudgeten är mer av tillfällig karaktär, för att investera i teknik.

Minister Hallengren var noga med att påtala att den tidigare borgerliga regeringen hade drivit den svenska ekonomin i djup kris och att det nu efter fyra år, ser väldigt bra ut för svensk ekonomi, tack vare regeringens satsningar på fler människor i arbete och integration. 

Lena Hallengren fick också frågan om var mer pengar till LSS fanns i vårtillägget, men den frågan rundade ministern genom att hänvisa till att försäkringskassan har att följa svensk lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista