Christer Bradley står intill en väg.
Christer Bradley vid vägen där han blev påkörd. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Högsby

Högsby kommun granskar anställdas körning efter krock

2:31 min

Efter klagomål och olyckor utreder nu Högsby kommun hur deras anställda kör. Sen i somras har flera incidenter inträffat, den allvarligaste häromveckan när en person blev påkörd.

Christer Bradley visar var han blev påkörd en morgon för några veckor sedan när han kom körande på vägen mot Ruda.

– Det gick väldigt fort, de frågade om jag hann bli rädd, men det hann jag inte, säger han.

Den mötande bilen kom ut i Bradleys körfält för att köra om en rad med bilar och kunde sen inte stanna eftersom det var så halt.

– Det var ju blankis. Här någonstans bara kom den rätt mot mig, berättar Christer Bradley.

Polisutredning pågår

Han blev rejält mörbultad i olyckan och skadade knät och ett par revben. Nu pågår en polisutredning om vållande av kroppsskada mot föraren i den andra bilen.

Högsby kommun hade redan tidigare reagerat på att det har varit många incidenter där kommunens bilar varit inblandade.

I juni förra året fick kommunen nya bilar och sedan dess handlar det om åtminstone ett tiotal incidenter och självriskkostnader på runt 50 000 kronor för socialförvaltning och vård och omsorg. Det här enligt Jonas Högquist, som är utvecklingsstrateg på kommunen.

Kostnader ska kartläggas

Han ska nu försöka ta reda på hur mycket kostnaderna har ökat för skador på bilarna som kommunen hyr.

Britt Karlsson, områdeschef för vård och omsorg, jobbar just nu med att komma till rätta med problemen. Efter händelser eller klagomål försöker cheferna ta reda på vilka anställda som kör för fort och prata med dem.

– Det är inte okej och det kan leda till varning och ytterst till att man blir av med jobbet. Vi är jättetydliga med att man ska följa trafikreglerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista