Västervikstidningens sajt. Foto: Sveriges Radio
Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning går samman, medan Västerviks-Posten läggs ner. Foto: Sveriges Radio
Vimmerby/Västervik

Stora konsekvenser för tidningarna i norr när NTM tar över

1:21 min

Nu kommer nya konsekvenser av att NTM-koncernen tar över Swepress tidningar i norra länet. Västerviks-Posten läggs ned och tjänster kommer att försvinna på Vimmerby Tidning.

P4 Kalmar har tidigare rapporterat att jättekoncernen NTM, där bland annat Norrköpings-Tidningar, Östgöta Correspondenten och Västerviks-Tidningen ingår, köper upp samtliga tidningar inom koncernen Swepress.

Med andra ord skulle tre länstidningar i norra Kalmar län komma att ingå i samma koncern från och med 1 mars 2018 – alltså Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning och Västerviks-Posten.

Men på tisdagen presenterade NTM ett förslag till omorganisation.

Förslaget innebär att Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning börjar samarbeta och bildar ett eget affärsområde tillsammans med Kinda-Posten. Västerviks-Posten läggs ner – och det redan i maj i år.

Anna Lindberg är vd på Östgöta Media, som ingår i NTM-koncernen, och bekräftar nedläggningen:

– Vi gör en översyn över vilka produkter vi har på marknaden och vilka vi ska satsa på för att få en långsiktig och hållbar affär med dels bra innehåll för våra läsare och dels bra produkter för våra annonsörer. Då menar vi att vi har två starka dagstidningar i området med Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning. Genom att jobba tillsammans och göra det samarbetet ännu bättre tror vi att vi kan erbjuda väldigt bra lokal bevakning till våra läsare och bra produkter som ska levereras för våra annonskunder, säger hon till Dagens Vimmerby.

Vad nedläggningen kommer att innebära för de anställda på Västerviks-Posten vill Anna Lindberg inte uttala sig om i nuläget.

– Det vore att föregå förhandlingarna. Det ska vi förhandla med respektive fackförbund, säger hon till Dagens Vimmerby.

Fler nedskärningar

NTM:s förslag till omorganisation innebär också att Vimmerby Tidnings kontor i Mariannelund bommas igen – och utöver det försvinner ett oklart antal tjänster i organisationen.

– Att det blir samordningseffekter är en del i övertagandet och någon redaktion läggs ned givetvis. Östgöta Media får nu två redaktioner i Västervik och det är ohållbart, säger Lars-Göran Bexell, fackligt ombud på Vimmerby Tidning, till Dagens Vimmerby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista