Mörbylånga

Sega processer bromsar storslagna hamnplaner

5:28 min

I Mörbylånga hamn finns det stora planer på husbyggen, hotell och vattenland – men än så länge har inte mycket hänt. Entreprenören säger att planerna fastnat i ett byråkratiskt maskineri.

För tre år sedan klubbades beslutet om att sälja hamnen i Mörbylånga på Öland till Hussum Salmans bolag – men sedan dess har inte mycket hänt.

Orsaken till att det dragit ut på tiden är byråkrati och sega politiska processer, säger Hussum Salman. Detaljplaner ska klubbas, överklaganden processas och regler om vattennivåer ska gås igenom.

– Jag tycker verkligen det är synd när man har lust, energi och vilja och det finns förutsättningar och man inte får sätta igång.

I hamnen ska det först bli bostäder på upp till sex våningar. Sedan vill Hussum Salman bygga hotell med restauranger och ett vattenland. Han ser framför sig en turistattraktion likt danska Lalandia.

Men efter tre år utan att något hänt frågar sig många om det blir något annat än en tummevante.

– Jag har partners som är finansiellt starka. Sedan frågar man "kan Salman bygga". Ge mig möjlighet att visa det. Man kan inte binda mina händer och mina fötter och sedan säga "spring Salman".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista