Bjurbäcksskolan Emmaboda
Bjurbäcksskolan. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Valet 2018 Kalmar län

Bjurbäcksskolan behöver nya lokaler – elevernas resultat kan påverkas

2:35 min

Flera partier i Emmaboda har tagit upp Bjurbäcksskolans sociala problem och de försämrade slutbetygen som en valfråga i höst. Och skolans ledning hoppas att politikerna satsar på nya lokaler.

Resultaten på Bjurbäcksskolan i Emmaboda verkar bli en valfråga i Emmaboda kommun.

Flera partier har tagit upp skolans sociala problem och de försämrade slutbetygen de senaste åren som en viktig lokalpolitisk fråga inför valet i höst. Bland annat visar Skolverket statistik att allt färre elever, framför allt pojkar, går ut nian med sämre betyg.

Frågan är vad kommunens politiker kan göra? Elin Härnby, som är tillförordnad rektor, har ett förslag:

– Om man ska prata trygghet och studiero så bidrar den fysiska läromiljön väldigt mycket, säger hon till P4 Kalmar.

Bjurbäcksskolans ledning har gjort studiebesök, bland annat på Paradisskolan i Nybro, Södermöreskolan i södra Kalmar kommun och i den nybyggda Torskolan i Torsås.

– Vi måste ta fram mer konkreta planer och övertyga politikerna om en sådan satsning, och att det hänger ihop med skolans utveckling, säger förvaltningschef Lennart Werner.

Mer om Bjurbäcksskolan i inslaget och i förmiddag i P4 Kalmar där vi sänder direkt från Emmaboda. Då tar vi även upp andra frågor inför valet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".