Oskarshamn

Slog man i huvudet med hammare – 36-åring frias från mord

1:29 min

Den 36-åring som stått inför rätta misstänkt för att ha mördat en 50-årig man utanför Oskarshamn i mars i år frikänns av Kalmar tingsrätt.

Enligt domen har 36-åringen agerat i nödvärn och därför frias han helt från anklagelserna.

Två av rättens ledamöter hade en skiljaktig mening, varav den ena var rättens ordförande. De köper inte mannens förklaringar om skadorna offret hade på halsen, utan menar att 36-åringen ska dömas för grov misshandel till ett och ett halvt års fängelse.

Arbetade tillsammans med en bil

Det var den 50-årige mannens födelsedag, den här ovanligt snöiga dagen i början av mars. Under den tidiga kvällen var han hemma hos 36-åringen utanför Oskarshamn. Tillsammans skulle de arbeta med en bil i 36-åringens garage när de började prata om en resa som 36-åringen skulle göra dagen efter.

Plötsligt blev 50-åringen arg, enligt 36-åringen eftersom han hade råd att göra resan medan 50-åringen hade dålig ekonomi. Den åtalade har berättat hur 50-åringen plötsligt blev rasande och alldeles svart i synen gick emot honom med en kniv.

Slog hammare i huvudet

– Jag ska dra med dig i fördärvet, sa 50-åringen, enligt 36-åringens vittnesmål.

36-åringen har sedan berättat att han själv fick tag på en slägghammare som han slog 50-åringen i huvudet med flera gånger. Allt för att rädda sitt eget liv, enligt vittnesmålet.

Bekant hjälpte larma SOS

Efter en stund dök en bekant upp hemma hos 36-åringen. Med hjälp av denna larmade 36-åringen SOS och berättade att han hade slagit 50-åringen med slägghammaren. 36-åringen greps och anhölls misstänkt för mord, men släpptes efter förhör. Åklagaren bedömde till en början att mannen hade agerat i nödvärn och köpte hans förklaring till händelsen.

Vid obduktionen konstaterade rättsläkaren att det var slagen i huvudet som orsakat den 50-årige mannens död, men mannen hade ytterligare skador. Efter att rättsläkaren upptäckt en skada på halsen som liknade de skador som brukar uppstå när någon blivit strypt fattade polis och åklagare nya misstankar mot 36-åringen.

Råkade trampa på halsen

En rekonstruktion av händelsen genomfördes och när inget kom fram som kunde förklara skadorna på halsen anhölls mannen på nytt. När polisen ställde frågor om skadorna berättade 36-åringen om hur han snubblat och kommit att stiga på 50-åringens hals.

Under rättegången mot mannen blev skadorna på halsen viktiga i åklagare Patrick Sonevangs argumentation och han menade att förklaringen till skadorna framstod som en efterhandskonstruktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista