Kristinebergskolans fasad och en bild på Robert Loeffel.
Kristinebergskolan är en av de utpekade skolorna i hotet. Robert Loeffel är pressinformatör vid polisen. Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio & Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Oskarshamn

Polisen om skolhotet: "Går det att åtala kommer man göra det"

1:39 min

Polisen ser allvarligt på hotet om skolskjutningar, som riktats mot flera skolor i Oskarshamns kommun.

Hotet kom via sociala medier på tisdagskvällen. Enligt det, ska dådet ske på torsdagen.

– Vi ser alltid ytterst allvarligt på när hot framförs på det här sättet mot skolor, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman i Kalmar län.

Vet ni vem som ligger bakom?

– Nej. Vi jobbar på att få tag på den misstänkte i ärendet.

Det är inte första gången som skolor i Oskarshamns kommun blir utsatta för den här typen av hot. Enligt polisen kan det vara ungdomar som ligger bakom det hela. Ungdomar som inte förstår vilka stora konsekvenser det får – både för dem själva och för andra.

– När man gör sig skyldig till det här så är det väldigt allvarligt – och kan åklagarna så kommer de åtala om ungdomarna är straffmyndiga, säger Robert Loeffel.

En förundersökning har startats och polisen jobbar nu operativt med ärendet. Man samarbetar också med kommunen med att skapa en trygghet på skolorna som blivit utsatta för hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista