Per Anderö och Magdalena Jonsson står på en kyrkogård.
Per Anderö, författare till boken om Sara, och Magdalena Jonsson, historiker från Kalmar läns museum, bredvid Saras grav och levnadsberättelse. Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio
Kalmar

Ny tavla berättar "Svarta Saras" livshistoria

1:33 min

Sara Makatemele kom från Sydafrika till Kalmar 1862. Nu har en tavla satts upp vid graven med hennes livsberättelse.

När Sara Makatemele kom till Kalmar på 1860-talet var hon en av mycket få färgade människor med afrikanskt ursprung i regionen och hon kom då att få smeknamnet "Svarta Sara".

Per Anderö, författare till en bok om Sara, och Magdalena Jonsson, historiker från Kalmar läns museum, mötte upp vid Saras grav för att berätta mer om varför det är viktigt att bevara minnet av Sara.

– Södra Kyrkogården är en del av Kalmars historia och berättelsen om Saras liv gör ju just den här platsen och stenen så viktig, säger Magdalena.

– Jag blev nyfiken på gravstenen redan som liten och det finns så många skrönor runt Sara, säger Per som förklaring till varför han ville skriva en bok om Sara Makatemele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista