Linnéa Harrysson och Welman Lam på Oscarsgymnasiet. En sak är de helt överens om, de måste rösta.
Linnéa Harrysson och Welman Lam är relativt överens om betygsättningen av den lokala politikerutfrågning de var med om på skolan. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Valet 2018 Kalmar län

"Jag känner att jag måste rösta"

4:06 min

P4 Kalmars valklass på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har haft politikerutfrågning med lokalpolitiker. Linnéa Harrysson och Welman Lam recenserar utfrågningen tillsammans med lärare Åke Nilsson.

Den fråga som gjorde att både politiker och elever vaknade till på Oscarsgymnasiets politikerutfrågning, var när en elev talade om för politikerna att han inte hade något förtroende för politiker och inte tänkte gå och rösta i höstens val.

Det menar eleven Welman Lam som själv inte tycker sig ha fått någon större hjälp inför höstens val av utfrågningen i skolan.

Hans skolkamrat Linnéa Harrysson tror dock att utfrågningen är en början till att bli insatt för eleverna och hon har en del tankar på hur politikerna kan få unga intresserade av politik:

  • Språk bör anpassas efter publik.
  • Omformulera så att publiken förstår.
  • Förhållningssätt till publiken bör märkas beroende på publikens ålder.
  • Fördomar om politik som grått och tråkigt bör krossas.

När Welman Lam och Linnéa Harrysson sätter betyg på utfrågningen ger de 2,5 respektive 3 i betyg på en femgradig skala. Lärare Åke Nilsson är inne på samma spår. Han är nöjd med engagemanget hos politikerna men mer missnöjd med partiernas tankar och visioner om kommande mandatperiod lokalt.

– Vi fick ändå inte så tydliga svar på vad de vill med Oskarshamn, menar Åke Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista