Många bryter mot mobilförbudet

Över 350 personer har åtalats för att ha brutit mot den nya lagen om mobilförbud i bilen.

Lagen som är drygt tre månader gammal tillåter inte att man håller mobilen, eller annan kommunikationsutrustning, i handen när man kör.

Regeln är till för att skydda dig och andra i din omgivning. Enligt statistik från Åklagarmyndigheten så har drygt 350 personer åtalats sedan lagen trädde i kraft den 1 februari 2018. 

Transportstyrelsens senaste rapport visar att en mobiltelefon är inblandad i runt 100 trafikolyckor per år under de senaste åren och kammaråklagare Johan Bülow anser att den nya lagen är väldigt angelägen. 

– Jag tycker att det känns som att det är väldigt många som har åtalats. Man kan ställa det i proportion till andra brott, under samma tid så har vi åtalat knappt 40 personer för att inte använda bilbälte. Samtidigt är det många som bryter mot lagen enligt Johan Bülow.

Han ser ofta personer som talar i mobilen i trafiken. Även taxichaufförer som Ekot har pratat med reagerar på att bilister inte följer lagen.

– Jag ser fortfarande personer som talar i telefon. Lite bättre har det väl blivit men folk verkar inte bry sig särskilt mycket om lagen, säger en taxichaufför.

Att mobilanvändande leder till åtal är något som med stor sannolikhet kommer att förändras. I dag avgörs brotten i tingsrätten men kammaråklagare Johan Bülow arbetar med att undersöka om polisen ska få rätten att skriva böter på plats.

– Vi vill ha en rättssäker hantering av detta. Vi vill helt enkelt veta var domstolarna hamnar i sin praxis. Och nu har vi fått ett antal underrättsdomar, säger kammaråklagare Johan Bülow.

I nästan alla ärenden så har tingsrätten dömt bilförarna till 1 500 kronor i böter. Men det finns fortfarande frågetecken. Får förare till exempel använda mobilen när man står stilla i en bilkö? Det är inget som domstolarna tagit ställning till ännu enligt kammaråklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista