Emmaboda

Livet i Lyckebyån inventeras: "Extremt viktigt"

4:13 min

Lyckebyån är ett av sydöstra Sveriges största vattendrag. Nu ska det kartläggas, från källan i Kosta hela vägen ner till mynningen utanför Karlskrona.

Totalt sträcker sig Lyckebyån ungefär nio mil och är en viktig åder i sydost.

– Så här stora vattendrag är extremt viktiga för biologisk mångfald. Det är många olika miljöer och många olika växter och djur som trivs här, säger Per Saarinen Claesson som är en av dem som just nu genomför en total inventering av Lyckebyån på uppdrag av Länsstyrelsen.

Avsikten är inte bara att bevara den biologiska mångfalden, utan också att säkra vattenkvaliteten och i viss mån försöka återställa exempelvis översvämningsmarker. Per Saarinen Claesson påminner om hur viktigt vattendraget är för oss människor.

– I och med klimatförändringarna så ändras flöden och det blir torrare somrar. Och de här "filtren" som man tagit bort i och med sjöar och översvämningsmarker har ju gjort att det blir ännu torrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista