grafik över man som cyklar i solnedgång
Grafik: Eric Porali/Sveriges Radio.
Kalmar län

Allvarliga cykelolyckor är oftast singelolyckor

1:21 min

Bara 27 procent av de cykelolyckor som betraktas som allvarliga sker mellan en bil och en cyklist.

P4 Kalmar har tagit del av den statistik som finns över trafikolyckor med cykel och som skett i Kalmar län sedan 2010.

Och av de 2 165 cykelolyckor som rapporterats in av sjukvården och polisen till Transportstyrelsen, har 88 stycken olyckor bedömts som allvarliga i statistiken.

Men det är bara 27 procent av de allvarliga olyckorna som sker mellan en bil och en cyklist. Istället är hela 64 procent vanliga singelolyckor.

Fakta cykelolyckor:

P4 Kalmar har tagit del av alla olyckor som Transportstyrelsen registrerat som allvarliga olyckor där en cyklist varit inblandad. Det betyder att det kan vara en fotgängare som skadats allvarligt i en krock med en cykel. Men eftersom de flesta olyckorna är singelolyckor visar statistiken mestadels skadade cyklister. 

Det är Transportstyrelsen som gör en bedömning om hur allvarlig en olycka har varit. Bedömningen görs utifrån rapporter från sjukvård och polis. De flesta av skadorna kan antingen få beteckningen lindriga, måttliga eller allvarliga i statistiken. 

P4 Kalmar har även valt att räkna dödsolyckor som allvarliga olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista