Tobias Johansson.
Tobias Johansson, klubbchef i Kalmar HC. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Extramöte i natt – Kalmar HC sparkar tränaren: "Enkelt beslut"

4:19 min

Efter P4 Kalmars avslöjande på onsdagen sparkar hockeyettanlaget Kalmar HC nu sin tränare Duane Smith.

P4 Kalmar kunde under onsdagen avslöja att Duane Smith, som för några veckor sedan presenterades som ny Kalmar HC-tränaren, skrivit flera främlingsfientliga inlägg på Twitter.

Nu meddelar Kalmar HC och klubbchefen Tobias Johansson att man bryter med den kanadensiske tränaren. Beslutet togs under ett extrainsatt styrelsemöte sent på onsdagsnatten.

– Det var ett enkelt beslut att ta. Det Duane har skrivit på Twitter är inget som vi kan stå bakom eller vill förknippas med. Sen är det alltid en människa bakom och man ska inte ta förhastade eller för snabba beslut, men det var enkelt i slutändan, säger Tobias Johansson till P4 Kalmar.

Han har bett om ursäkt, varför kunde ni inte köpa ursäkten och försöka hitta en väg att gå vidare?

– Utifrån de värderingarna vi har, det är så långt gånget, kan vi inte förknippas med den här typen av uttalanden. Därför blev beslutet ganska enkelt.

Kollar ni Twitter och Facebook hos folk innan ni anställer?

– Jag ska vara ärlig och säga att när det kommer till de sociala medierna är det något vi inte gjort i det här fallet och det får man ta lärdom av. Det är ingen ursäkt men vi är en liten organisation som vuxit snabbt. Vi har varit noga i all rekrytering i form av att kolla alla referenser, men vi har inte kollat sociala medier. Vi kan inte göra det ogjort utan får lära oss att inte göra samma misstag igen.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det har varit väldigt lugnt, det har varit något enstaka mejl och lite kommentarer i sociala medier. Men jag tror att mycket handlat om att man väntat in det beslut vi tog.

Hur ser klausulerna i ert kontrakt ut, vad har ni för förpliktelser kvar?

– Vi bryter kontraktet rakt av utan förpliktelser. vi har i vårt kontrakt att man ska uppfylla de delar vi står för, i det här fallet har Duane brutit mot det.

– Han har själv varit välvillig och insett att han skadat Kalmar HC och har själv sagt att vi är överens om att gå åt varsitt håll. Så vi har inga ekonomiska förpliktelser.

Klubbens arbete med att hitta en ny tränare inleds omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".