Varning för studenttransporter

Vägverket går ut med en varning till alla som tänker fira en nybakad student i vår. Säkerheten är ofta dålig när det gäller transporterna, speciellt när studenterna åker på lastbilsflak eller släpvagnar.
Flera mycket allvarliga olyckor har inträffat dom senaste åren och det finns en del regler som är viktiga att följa. Bland annat ska polisen meddelas i förväg om färdväg och tidpunkt eftersom det ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Transporterna får bara ske kortare sträckor. Hastigheten får högst vara 20 kilometer i timmen, det ska finnas skyddsräcken och säten eller bänkar ska sitta fast. Passagerarna ska kunna kontakta föraren genom ett signalsystem. Det kan vara så enkelt som en pingla i förarhytten med ett snöre till passagerarna eller mobiltelefoner. Och så måste föraren ska ha körkort med lägst behörigheten B.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".