Speedway

Hampel gör comeback i speedwayens elitserie

1:36 min

Speedwayens elitserie gör omstart efter VM-uppehållet och flera av lagen tar in nya förare. Jarek Hampel är den mest namnkunnige.

Efter 4 omgångar av elitserien gavs möjlighet att ändra i förartrupperna och det har flera av lagen passat på att göra. 

Största värvningen har Lejonen gjort där polske Jaroslaw Hampel gör comeback i elitserien och gör debut direkt för sitt nya lag i smålandsderebyt mot hans förra lag Vetlanda.

De ledande namnen från helgens Speedway of Nations är i farten med Tai Woffinden på plats i Målilla med Masarna.  Där ställs han mot den polska landslagsduon Patryk Dudek/Maciej Janowski i Dackarna.

Woffindens landsman Robert Lambert kör med Rospiggarna i Kumla mot Indianerna.

Världsmästare Artem Laguta kör i Gislaved med Vetlanda .

Sverigettan Fredrik Lindgren får tillsammans med danske ettan Michael Jepsen Jensen köra hemma med Smederna mot Västervik.  

Smederna - Västervik

Regerande mästarna som inlett den här säsongen övertygande möter Västervik som varit starka hemma men är poänglösa på bortabana.

Smederna har ännu inte förlorat men tappade lite snöpligt sin första poäng senast i Vetlanda Lagledare Jerker Eriksson hade inte planerat någon ändring i truppen men Mikkel Michelsen skadade sig i helgen. Pontus Aspgren var lämpligt nog redo för comeback efter sin nyckelbensskada och går in på en ordinarie plats. 

Lagledarkollegan Morgan Andersson i Västervik siktar på samma startsjua som senast och räknar med att Peter Kildemand är tillräckligt frisk efter  hjärnskakning för att kunna köra för fullt. För Matej Zagar blir det återkomst till banan där han var med och körde hem SM-guldet i höstas. Det kan bli hans sista framträdande i Västerviks dress om Nicki Pedersen är redo för att tävla i elitserien nästa omgång. 

Smedernas lag:
1) Fredrik Lindgren
2) Krzysztof Buczkowski
3) Michael Jepsen Jensen
4) Mikkel Michelsen
5) Niels-Kristian Iversen
6) Andzejs Lebedevs
7) Alexander Woentin

Västerviks lag:
1) Peter Ljung
2) Grzegorz Zengota
3) Matej Zagar
4) Mikkel B Jensen
5) Peter Kildemand
6) Bartosz Smektala
7) Daniel Henderson

Lejonen - Vetlanda

Lejonen som inledde säsongen med tre förluster slog till med en övertygande bortaseger senast mot Masarna och har nu ändrat i truppen. Jaroslaw Hampel gör comeback i elitserien och Viktor Bergström har värvats från Indianerna. Frederik Jakobsen och Christoffer Selvin har lämnat. Både Hampel och Bergström går in direkt i laget där Kacper Woryna och Mathias Törnblom får stå över den här matchen.

Vetlanda som kämpade sig till en poäng senast mot Smederna har bara vunnit en match hittils och har agerat i transferfönstret Rasmus Jensen har lämnat truppen medan Robert Miskowiak kommer in. Polacken får chans direkt att visa vad han kan och Brady Kurtz gör comeback medan Tobiasz Musielak får stå över.

Lejonens lag:
1) Piotr Pawlicki
2) Maksym Drabik
3) Jaroslaw Hampel
4) Chris Holder
5) Timo Lahti
6) Rohan Tungate
7) Viktor Bergström

Vetlandas lag:
1) Artem Laguta
2) Szymon Wozniak
3) Tomas Jonasson
4) Brady Kurtz
5) Bartosz Zmarzlik
6) Filip Hjelmland
7) Robert Miskowiak

Dackarna - Masarna

Dackarna har imponerat på hemmabana med två klara segrar medan det blivit två snöpliga förluster borta men nu väntar hemmamatch igen. Masarna som står för motståndet har inlett knackigt och ligger sist i tabellen. Avestalaget borde vara fyllda av revanschlusta efter insatsen senast mot Lejonen.

Hemmalagets lagledare Peter Karlsson ändrar inget i laget utan planerar att köra med samma lag för femte matchen i följd.

Inte heller Masarna aviserar någon ändring jämfört med senaste matchen.

Dackarnas lag:
1) Greg Hancock
2) Hans Andersen
3) Oliver Berntzon
4) Patryk Dudek
5) Maciej Janowski
6) Joel Kling
7) Pawel Przedpelski

Masarnas lag:

1) Antonio Lindbäck
2) Kim Nilsson
3) Tai Woffinden
4) Linus Sundström
5) Przemyslaw Pawlicki
6) Emil Millberg
7) Adrian Cyfer

Indianerna - Rospiggarna

Indianerna har hittat formen med två vinster i rad och har ersatt Viktor Bergström med Christoffer Selvin. Rospiggarna repade sig snabbt efter bortaförlusten mot Dackarna och vann senast hemma mot Västervik. Nu väntar formstarka Indianerna på den långa banan i Kumla.

Indianerna ändrar inget i laget men det löpande snittet gör att lagkapten Lindgren får köra som nummer 4 medan Bjarne Pedersen kan användas som nummer 7 i laget.

Rospiggarna gör ett byte där Kenneth Hansen ersätts av Tero Aarnio.

Indianernas lag:
1) Vaclav Milik
2) Kenneth Bjerre
3) Piotr Protasiewicz
4) Ludvig Lindgren
5) Anders Thomsen
6) Viktor Palovaara
7) Bjarne Pedersen

Rospiggarnmas lag:
1) Jason Doyle
2) Samuel Masters
3) Robert Lambert
4) Jacob Thorssell
5) Andreas Jonsson
6) Max Fricke
7) Tero Aarnio

Hur det går i elitseriens femte omgång hör du i speedwayextra på webben från tisdag 18.55 via SR Play eller sverigesradio.se/radiosporten.