Marie-Louise Bjerkhaug, Per Olof Bjerkhaug, IngerDahlkvist och Sonja Hedman Folke som alla bor i Blankaholm och kämpar för samhällets överlevnad.
Marie-Louise Bjerkhaug, Per Olof Bjerkhaug, IngerDahlkvist och Sonja Hedman Folke som alla bor i Blankaholm och kämpar för samhällets överlevnad. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Västervik

Detaljplanen stoppar utvecklingen i Blankaholm

2:16 min

Bryggorna i det lilla kustsamhället Blankaholm blir i allt sämre skick och campingstugorna får inte bygglov. Nu har ortsborna tröttnat på att vänta på Västerviks kommun.

Om inte detaljplanen ändras från industrimark till mark för service, handel och turism så är det svårt för dem som vill investera och bygga nytt i Blankaholm.

– Stugorna som de hyrt ut där borta får de inte hyra ut nu, eftersom de inte fått tillfälligt bygglov säger Per-Olof Bjerkhaug i Blankaholms och Solstadsströms samhällsförening och pekar på några campingstugor nära gästhamnen.

Dessutom har Blankaholm en sliten sporthall som inte renoverats på över 40 år och där fasaden murknat.

– Taket läcker in bland annat och ytterväggarna har murknat, säger Håkan Elb, Blankaholms samhällsförening.

Dan Nilsson (S) som är partiets förstanamn på valsedeln i höst, säger till P4 Kalmar att pengar avsatts för renovering av sporthallen i Blankaholm. Men när detaljplanen kan ändras för Blankaholms hamn kan han inte lova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista