Fotbollsspelare och bild på Anna Hedh som håller upp ett kuvert.
Anna Hedh (S). Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och pressbild.
Mörbylånga

Hedh (S) skickar regnbågssnören till landslaget: "Utgår från att de används"

3:00 min

En grupp EU-politiker har skickat regnbågsfärgade skosnören till europeiska fotbollsspelare som ska delta i VM i Ryssland. Anna Hedh (S), från Öland, säger att det är en påtryckning mot den ryska HBTQ-politiken.

Det är Europaparlamentets informella grupp för HBTQ-frågor som tillsammans skickar de regnbågsfärgade skosnörena till alla europeiska spelare som kommer spela i VM i Ryssland, som börjar på torsdag.

– Den här gruppen jobbar hela tiden för folk ska få kunskap, men också se till att protestera mot länder som inte står upp för homosexuellas rättigheter, så för oss var det en självklarhet att göra någon protest, säger Anna Hedh (S), EU-parlamentariker från Mörbylånga på Öland.

Vad är det ni protesterar mot?

– Rysslands sätt att behandla sin HBTQ-politik är bedrövlig. Man blir förföljd och har inte rätt att leva med den man älskar, eller visa kärlek öppet.

Vad kan skosnören göra för skillnad?

– Det viktiga är att informera folk och få folk att se att det finns människor som bryr sig. Det är också en påtryckningsmetod.

Tror du svenska landslaget kommer ha skosnörena när de möter Sydkorea på måndag?

– Det finns regler om hur matchställen ska se ut och så, ingen får använda sig av skosnörena under matcherna, men jag utgår från att de svenska killarna kommer använda skosnörena när de tränar eller rör sig privat inom VM-området, säger Hedh och fortsätter:

– Antingen i skorna, i håret eller runt armen. Det viktiga är att de visar och står upp för homosexuellas rättigheter och det utgår jag från att de svenska killarna gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista