Alice Fransson framför Stagneliusskolan.
Alice Fransson väljer att studera sitt sista gymnasieår i Paris och tror att det blir jobbigt i början men att det roliga kommer överväga. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Alice Fransson ska läsa tredje och sista gymnasieåret i Paris

2:46 min

Skolavslutningstiden är här och för en del sker skiften inför terminsstart nästa läsår. Alice Fransson från Kalmar gör ett rätt så ovanligt skifte inför sista gymnasieåret. Hon ska ta studenten vid svenska skolan i Paris om ett år.

Trots att Alice Fransson inte alltid älskat franskundervisningen i skolan kommer hon åka till Frankrike för att avsluta sina gymnasiestudier vid svenska skolan i Paris nästa läsår. 

I början var franskan svår, men på senaste tiden har hon känt ett ökat intresse och en ökad lust för att lära sig mer franska. Ett vanligt utbytesår fanns i tankarna, men vid svenska skolan kan Alice Fransson läsa ett vanligt gymnasieår kombinerat med språkstudier. Orsaken till att hon sökt sig till svenska skolan i Paris för sitt tredje och sista gymnasieår finns hos henne själv.

– Jag tycker om att resa jättemycket, jag vill lära mig franska bättre, för jag läser ju franska nu i skolan och sen så vill jag uppleva något nytt. 

Att det blir en omställning från den svenska skolan och det vardagslivet i Kalmar är hon väl medveten om med ny värdfamilj, ny skola och nya språkkunskaper1 

– Det roliga kommer överväga det jobbiga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista