Två kvinnor framför byggnad
Carina Lindgren, Arbetsförmedlingens chef i södra länet och Sofia Toremalm, företagsrådgivare på AF. Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio
Kalmar län

Positiv jobbtrend i Kalmar län

3:23 min

Arbetsförmedlingen presenterar nu sin prognos för arbetsmarknaden i Kalmar län 2018-2019. En prognos som visar att det är fortsatt uppåt i länet på arbetsmarknaden.

Men att det också finns stora utmaningar att ta tag i vad gäller rätt utbildad arbetskraft.

Carina Lindgren är Arbetsförmedlingens chef i södra länet och menar att den stora vattendelaren på arbetsmarknaden är om man har fullständiga gymnasiebetyg eller inte. Ungefär hälften av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen i dag saknar detta.

Undersköterska, lärare, snickare och industriarbeten är fortsatt i topp bland de yrken som det skriks efter arbetskraft inom. 

I den andra ändan kan konstateras att inom administrativa yrken som till exempel ekonomiassistenter eller administrativa assistenter är behovet av arbetskraft rätt mättat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista