Studenter utanför Stagneliusskolan i Kalmar.
Hugo Lundberg som sprang ut från Stagg i Kalmar. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio
Kalmar

Studenter med framtiden i sikte

3:10 min

Det är studenttider i länet och på onsdagen sprang många av dem ut på Stagneliusskolans gård i Kalmar. En del i ren eufori, en del bara lättade och en del med framtiden och jobb i sikte.

Två av dem som sprang ut denna dag var Hugo Lundberg och Alma Carlsson – två studenter med två helt skilda tankar på framtiden. Men båda också måna och väl medvetna om vad de ska göra i framtiden.

Hugo spelar fotboll i Kalmar FF och är helt inriktad på att satsa på just fotbollen.

– Jag ska bli fotbollsproffs, säger Hugo och berättar om att han gått samhälls- och beteendelinjen med inriktning på fotboll.

När frågan om ett alternativt jobb kommer på tal om inte fotbollen skulle fungera, så funderar Hugo på att jobba i butik tills han tänkt klart. Men inriktningen är fotboll och det är det han vill syssla med de närmaste åren.

Alma har gått ut ekonomi och juridik på samma skola och är mer fokuserad på att läsa vidare inom det. Samtidigt funderar hon på att jobba ett år på den restaurang där hon redan jobbar extra – och sedan plugga vidare.

Hon är noga med att poängtera vikten av att vara flexibel och att ta tillvara på den sociala kompetensen. Just den sociala kompetensen tycker hon att fler skulle ta på allvar. Både studerande och arbetsgivare. Det är enligt henne där som nyckeln är till ett lyckat arbetsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".