Lena Arvidsson och Ingeborg Eriksson.
Lena Arvidsson, verksamhet vid Kvinnokliniken, Väseterviks sjukhus och Ingeborg Eriksson, landstingsdirektör. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
Kalmar län

Färre bristningsskador vid förlossningar efter utbildningsinsats

1:43 min

Landstinget i Kalmar län har de senaste åren blivit mycket bättre på att förebygga förlossningsskador. Till exempel genom att minska risken för bristningar i kvinnans underliv när barnet föds.

Det visar den årliga Hälso- och sjukvårdsrapporten från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som presenterades på tisdagen.

– Det är alltid en utmaning att bli bättre och det är väldigt roligt när man ser att det blir förbättringar, säger Lena Arvidsson, verksamhetschef vid Kvinnokliniken vid Västerviks sjukhus.

Hon berättar att man jobbat mycket med utbildning på förlossningsavdelningarna vid både Kalmar och Västerviks sjukhus – och rent konkret tränat handgrepp.

– Mycket handlar om handgrepp när barnet föds, att barnet föds fram i lagom takt, inte för fort, säger Lena Arvidsson.

Från näst sämst i landet på förlossningsskador för ett par år sedan, till bland de tre främsta. Där hamnar man i den nya jämförelsen.

Andra områden där Kalmar läns landsting håller sig väl framme är förtroendet för vården, god tillgänglighet, korta väntetider, patientsäkerhet och ortopedi.

Vad gäller eftervården i hjärtsjukvården är Kalmar läns landsting dock sämre än många andra landsting.

– Vi kan inte slå oss till ro, utan måste ständigt jobba med förbättringar. Nu är det eftervården i hjärtsjukvården vi behöver fokusera lite extra på, säger Ingeborg Eriksson, landstingsdirektör vid Landstinget i Kalmar län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista