Pav Johnsson med kikare.
Pav Johnsson ska tillsammans med flera fågelskådare stafettspringa när Springhjälpen skerpå södra Öland tisdag 19 juni. istället för stafettpinne överlämnas en krysslista mellan de löpande fågelskådarna. Foto: Emma Sandebäck
Springhjälpen

Fågelskådare ska stafettspringa under Springhjälpen

2:54 min

Skådarhjälp längs fågelvägen, så heter en av Springhjälpens digitala bössor som startats av ett gäng fågelskådare på södra Öland.

Tisdag 19 juni under Springhjälpen, SVT och Sveriges Radios senaste projekt för att samla in pengar till akut nödställda, ska ett gäng fågelskådare stafettspringa på den så kallade Fågelvägen på södra Öland. 

Fågelvägen är den sträcka som går från Ottenby till Gårdby, Springhjälpen går längs med just denna väg från Ottenby till Alby. Fågelskådarna med Pav Johnsson, P4 Kalmars egen naturexpert i spetsen, har en vision av hur det hela ska gå till: 

– Målsättningen är att bemanna sträckan Ottenby kungsgård och ända upp tills ni viker av vid Alby. Så alltså ni springer längs Fågelvägen med fågelskådare som i stafett lämnar över en krysslista, för vi ska naturligtvis föra anteckningar över alla fåglar som ses, förklarar Pav Johnsson. 

Tubkikarna lämnas hemma denna dag och med kikare runt halsen, eller handjagare som Pav Johnsson menar att de kallas, ska löpturen tas. Fågelskådarna har också startat en digital bössa med namnet "Skådarhjälp längs fågelvägen" för att samla in pengar till akut nödställda via Radiohjälpen. 

Här hittar du länken till den digitala bössan "Skådarhjälp längs fågelvägen"

Det här är Springhjälpen

  • Springhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan SVT och Sveriges Radio. 
  • Tre programledare, Anne Lundberg, Farzad Farzaneh och Johan Signert, springer tillsammans åtta mil på södra Öland 19 juni.
  • En rullande radio- och tv-studio åker med runt.
  • Spännande gäster hoppar av och på studion och är dessutom med och springer. 
  • Allt sänds mellan klockan 08.00 och 17.00 i SVT Play och Sveriges Radio P4 Kalmar och P4 Kronoberg hela dagen. 
  • Målet är att via Radiohjälpen samla in pengar till akuta nödsituationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista