Flygbild över algblomning utanför Öland.
Arkivbild: Algblomning utanför Öland. Foto: Kustbevakningen/TT
Kalmar län

Tidig algblomning ett dåligt tecken för Östersjön

3:22 min

Att algblomningen kommit igång så tidigt ser Världsnaturfonden, WWF, som ett tecken på att Östersjön fortfarande inte mår så bra.

Enligt Anders Alm, Östersjöexpert på WWF, har det gjorts mycket för att minska övergödningen av Östersjön – men inte tillräckligt.

– Länderna gör inte det som de har lovat 2007, utan de har bara genomfört ungefär hälften av de åtgärder som man lovade då, säger han.

Framsteg som ändå gjorts är att utsläppen från reningsverk minskat kraftigt och att kryssningsfartyg inte kommer att få släppa ut toalettvatten från 2019. Men det finns också saker som man som privatperson kan göra.

– Har du en fritidsbåt så är det viktigt att du pumpar ut toan i mottagningsanläggningar i hamn. Har du en sommarstuga eller bor på landet och har enskilt avlopp så se till att fixa det. Och kasta ingenting i toaletten som inte hör dit, uppmanar Anders Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista