Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga kommun, och Roger Gustafsson, bonde och ordförande i LRF i Mörbylånga kommun, på en äng i Färjestaden.
Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga kommun, och Roger Gustafsson, bonde och ordförande i LRF i Mörbylånga kommun, på en äng i Färjestaden. Foto: Pelle Vamstad/Sveriges Radio
Mörbylånga

Bönderna om hjälpen i torkan: "Kan betyda mycket"

3:25 min

På grund av torkan erbjuder nu både Kalmar och Mörbylånga kommuner bönderna att använda kommunernas jordbruksmark och ängar.

Tanken är att bönderna ska kunna slå gräs och låta korna beta på markerna under torkan – som lett till foderbrist.

– Det är en lovansvärd handling de har gjort, säger Roger Gustafsson, bonde och ordförande i LRF i Mörbylånga kommun.

– Torkan har drabbat väldigt många, men den här insatsen som de erbjuder kan ju hjälpa några få i alla fall att få lite foderutrymme. Så det är ett positivt agerande.

P4 Kalmar träffar Roger Gustafsson i Färjestaden i Mörbylånga kommun, på en äng vid Paradisverkstan alldeles innan samhället, som nu ställs till förfogande för bönderna i kommunen.

Där finns också kommunalrådet Henrik Yngvesson (M), som förklarar varför man erbjuder bönderna den här möjligheten:

– De har ju stora behov. Det uppropet som har kommit igång från våra bönder är att fodret börjar ta slut. Och vi har gräsytor som inte används, så har de möjlighet att kunna slå det och nyttja det som foder till sina djur, så tycker vi att då ska vi hjälpa till där, säger han.

Även andra kommuner i Kalmar län, exempelvis Oskarshamn och Borgholm, har under onsdagen signalerat att de kommer att erbjuda kommunal mark till sina lantbrukare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista