Daniel Hägerby lanbrukare och får
Fundersamt blickar lantbrukare Daniel Hägerby ut över marken där fåren och kossorna går och betar just nu. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Mönsterås

Fåren slaktas när torkan breder ut sig

2:33 min

Daniel Hägerby driver tillsammans med sin hustru Johanna Hägerby ett mindre lantbruk i Södra Skärshult med får, kossor och höns. Nu påverkas de av torkan.

Lantbrukaren Daniel Hägerby ser två stora problem som torkan för med sig. Dels har betet vuxit sämre på grund av torkan – och där djur har betat återhämtar sig det inte. Dels blir det problem med vallskörden för vinterfoder.

Den första vallen var en dålig skörd och slår man vallen nu kommer det inte komma någon ny, menar han.

För Daniel Hägerbys lantbruk betyder detta att han har fått välja. Antingen ska han ge djuren av vinterfodret som han redan skördat, eller så ska han släppa på dem på vallen där han annars hade fått nästa skörd av vinterfoder.

– Båda är lika illa, för båda innebär att jag inte kommer ha någonting att ge dem i vinter, menar Daniel Hägerby.

Därför har han tagit beslutet att slakta en stor del av fårbesättningen. Tack- och bagglamm sparas, men kommer även de gå till slakt om inte torkan ger sig.

Det som ändå har hjälpt honom en del tror han handlar om ransonering:

– Jag flyttar djuren ofta så att jag ransonerar betet och det har jag gjort redan innan det började bli problem – och det har gjort att det har räckt längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista