Kohage.
Arkivbild. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Kalmar län

Så ska Länsstyrelsen hjälpa bönderna med foderbristen

1:22 min

På torsdagen höll Länsstyrelsen ett krismöte angående den rådande foderbristen. Kalmar läns lantbrukare menar att läget är akut – och flera tvingas skicka sina djur på slakt.

Länsstyrelsen, LRF och näringsidkare i branschen möttes på förmiddagen för att diskutera hur man kan underlätta och stötta länets lantbrukare genom ekonomiskt stöd och tillfälliga undantag från betesregler.

Flera lantbrukare har tvingats skicka sina djur till slakt för att de inte kan utfordra dem. En av dem är Lars-Gunnar Hellström som är lantbrukare i Nybro – och han menar att det här kan påverka den svenska köttmarknaden lång tid framöver.

– Nu behöver vi lantbrukare hjälp från konsumenterna, genom att köpa svenskt kött så att vi kan balansera upp vår produktion. Jag har ungefär 140 tackor och jag har anmält en tredjedel till slakt, för jag har inte foder till dem, säger han.

Lars-Gunnar Hellström berättar också att han inte kommer betäcka några djur i år, vilket gör att det kommer bli 150 färre lamm än normalt, och han är inte ensam.

– Jag vet att många kommer göra likadant, för man har inte foder och då vågar man inte, säger Lars-Gunnar Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista