Kvinna vid pool
Lotta Nyberg, journalist på Barometern som besökt många festivaler. Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio
Kalmar län

Mitt i festivalsäsongen – Vi träffar en äkta festivalräv

3:21 min

Journalisten Lotta Nyberg växte upp i Virserum utanför Hultsfred och präglades redan som ung av musik och Hultsfredsfestivalen.

– När jag växte upp så var ju Hultsfredsfestivalen veckan på året, säger hon. 

– Där kunde jag känna mig riktigt hemma och levande. När man var 14 år så längtade man bara bort från de små samhällena och kraven där. Det var då på Hultsfred som man såg att det var väldigt tillåtande och man kunde vara som man är och det var helt okej.

Det var också där hon kunde gå omkring och se och höra musiken ljuda ut från både gamla och nya, "hypade" band när de spelade.

Efter att hon tog steget in i mediebranschen och blev journalist så har hon istället fått bevaka många festivaler för tidningen Barometern. Där har hon också kunnat se och följa utvecklingen av festivaler och hon menar att festivalerna numera är mer nischade.

Något som enligt Lotta nästan är ett krav för att de ska kunna överleva:

– Festivallandskapet har ju förändrats. Det har blivit mindre och mer specialiserade festivaler på mindre orter. Sedan har man flyttat de breda festivalerna till storstäderna.

Hon tycker att Kalmar län har ett bra utbud av musikfestivaler med Öland Roots, Emmabodafestivalen och Visfestivalen i Västervik. 

Visst finns det fortfarande festivaler som Lotta ännu inte besökt. Högt upp på den önskelistan står till exempel Roskildefestivalen. 

– Sedan är det klart att om jag vinner på lotto så skulle jag även vilja åka till Coachella i Kalifornien någon gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".