Kalmar län

Flydde från Nordkorea – nu kan familjen utvisas

8:36 min

Park och Kim kom till Sverige som flyktingar från Nordkorea 2008. Sedan dess har processerna med Migrationsverket avlöst varandra och tre barn har fötts.

Park och Kim, som inte vill gå ut med sina fullständiga namn, bor med sin familj någonstans i Kalmar län. De kom till Sverige via Kina för tio år sedan och har tre barn födda i Sverige – och ett som är kvar i Nordkorea.

Processen att försöka få uppehållstillstånd har varit lång. Det senaste utvisningstillståndet från Migrationsverket säger att familjen ska utvisas till Sydkorea, där alla Nordkoreaner automatiskt får medborgarskap.

Men familjen vill inte åka till Sydkorea av rädsla för nordkoreanska spioner och repressalier för familjen som finns kvar i Nordkorea. Migrationsverkets beslut överklagades till förvaltningsrätten, men de gick på Migrationsverkets linje och beslutade att familjen skulle utvisas.

Nu har familjen överklagat till den högsta instansen, och väntar på besked om fallet ska tas upp. Annars kommer familjen utvisas till Sydkorea, något som oroar dem.

– Vi vill inte åka till Sydkorea för det är farligast för oss att bo där. Det finns spioner där som vet allt om nordkoreanska flyktingar, det är det farligaste för min familj och min dotter som är kvar i Nordkorea, säger Kim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista