Kalmar län

Nordkoreanska familjen: Oro för spioner och repressalier

2:39 min

Det nordkoreanska familjen Park är rädda för att utvisning till Sydkorea kan få negativa konsekvenser för släktingar som finns kvar i Nordkorea på grund av nordkoreanska spioner i Sydkorea.

Familjen Park från Nordkorea som bor i Kalmar län riskerar utvisning till Sydkorea.

Den hotande utvisningen oroar familjen, både hur flytten ska påverka deras tre barn som är uppväxta i Sverige, men också för att flytten ska ha negativa konsekvenser för släktingar som är kvar i Nordkorea.

– Det är farligast om vi bor i Sydkorea. Där finns det många spioner och de kontrollerar allt. Så det är det farligaste för vår familj, för min dotter som är kvar i Nordkorea, säger Kim som är mamma i familjen.

Men många nordkoreanska flyktingar bosätter sig trots det i Sydkorea efter flykten från grannen i norr. 

Eunhye Ko kommer från Sydkorea och berättar att bland andra den sydkoreanska staten hjälper nordkoreanska flyktingar att integreras i landet.

– Om jag träffar en nordkorean är det ingen skillnad på oss, utan vi är likadana. Vi är alla koreaner, säger Eunhye Ko.

På frågan om det finns nordkoreanska spioner i Sydkorea svarar hon att det tidigare funnits många nordkoreanska spioner i landet men att hon nu upplever att de blivit färre. Men oron finns kvar.

– En del är lite oroliga, såklart. Förut hade vi många spioner och nu har vi kanske några. Men man vet inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista