Christopher Dywik, Gudrun Brunegård och Jimmy Loord står framför landstingshuset i Kalmar.
Kristdemokraterna Christopher Dywik, Gudrun Brunegård och Jimmy Loord. Foto: Hanna Thulin/Sveriges Radio
Valet 2018 Kalmar län

Toppnamn hos KD kampanjar för att avsätta sig själv

1:41 min

Under torsdagen presenterade Ebba Busch Thor Kristdemokraternas valmanifest, som innefattar planer på att avveckla landstingen – vilket kan få stor påverkan för politiker och anställda i Kalmar.

Under torsdagen presenterade Ebba Busch Thor Kristdemokraternas valmanifest som fokuserar på fem huvudområden: äldre, trygghet, familj, integration och jobb och hälsosjukvården. 

En av de mer uppseendeväckande punkterna i manifestet är att Kristdemokraterna vill avveckla landstingen. Detta innebär att politikerna och de anställda i landstingshuset i Kalmar skulle stå utan jobb. Gudrun Brunegård, oppositionslandstingsråd och kristdemokrat, driver alltså frågan om att avsätta sig själv.

– Jag tror, ärligt talat, att för patienternas bästa så behöver vi ha en större statlig styrning och då ska vi inte försvara några politiska positioner eller så. Utan vårt uppdrag är att se till patienternas bästa. Därför ställer jag mig helhjärtat bakom det här förslaget, säger Brunegård till P4 Kalmar.

Övriga punkter innefattar bland annat att man inte vill ha barngrupper inom förskolan med fler än 12 barn samt att den som söker medborgarskap ska ha genomgått samhällsundervisning.

Kristdemokraterna vill även ge en starkare röst till brottsoffer samt fler resurser till rättsväsendet. 

– Det är ett enormt behov vi har. I Kalmar anställer man ordningsvakter och det har funkat jättebra men man får komma ihåg att en ordningsvakt inte är en polis. Med det här förslaget skulle vi få 77 poliser till i Kalmar kommun, säger Christoffer Dywik, gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".