Bilder där Kalmar län är sett från rymden. Till vänster mycket grönt, på den högra bilden syns torkan tydligt med mer gul och brun färg.
Till vänster en bild över Kalmar län från sommaren 2017. Till höger en bild från sommaren 2018. Foto: Rymdstyrelsen/Google/Esa
Kalmar län

Så ser torkan i Kalmar län ut från rymden

0:44 min

Efter en ovanligt regnfattig sommar är sig Sverige inte likt. På bilder över Kalmar län tagna från rymden syns torkan tydligt.

Efter tre månader med regnfattigt väder ser Sverige inte ut som det brukar. Sommaren har varit den varmaste och torraste på länge varpå landets växtlighet mognat i förtid – alternativt inte kommit i gång över huvud taget.

Och vädrets avtryck på naturen syns ända uppifrån rymden.

På bilder från EU:s satellitprogram Copernicus kan man se hur Kalmar län har gått från att sommaren 2017 domineras av olika gröna nyanser till att i år vara betydligt gulare och brunare. Bilderna är tagna i juli ifjol respektive i juli i år.

Rymdstyrelsens hemsida (OBS, extern länk) finns fler bilder som visar torkans utbredning i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".