Brandman bekämpar skogsbrand nära Hjorted.
Arkivbild. Foto: Pelle Vamstad/Sveriges Radio
Kalmar län

Nya skogsbränder i Oskarshamn och Västervik

1:05 min

Larmen om skogsbränder fortsätter att komma in, under lördagsförmiddagen hittades ytterligare en skogsbrand i Oskarshamns och en i Västerviks kommun.

Branden i Oskarshamns kommun är i närheten av Århult och ligger i ett svåråtkomligt område för räddningstjänsten. På grund av den tuffa terrängen har man fått dra en vattenslang på en km för att nå fram med vatten till branden.

I med att vattnet måste färdas så pass långt innan det når branden är det för dåligt tryck på vattnet för att kunna släcka skogsbranden. Därför kallades  två helikoptrar in runt lunchtid på lördagen för att vattenbomba området. 

Skogsbranden som är på 1,7 hektar var strax efter klockan ett på lördagen under kontroll och räddningstjänsten hoppas kunna lämna över bevakningen av branden till markägaren under lördagskvällen

Skogsbranden i Västerviks kommun ligger i närheten av Hjorted och upptäcktes även den vid ett tiden på lördagen. Ytan som brinner i branden är på ungefär 50x50 meter. 

Vid klockan ett på lördagen var det 14 brandmän som jobbade med att släcka branden i Västerviks kommun. 

Troligtvis har båda bränderna startats av ett åsknedslag. 

Uppdatering:

Bränderna släcktes helt av räddningstjänsten under lördagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".