Fiskenät med flundra. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Flundror ger underlag för EU:s fångstkvoter. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Borgholm

Öländska fiskare hjälper EU fastställa fångstkvoter

2:03 min

Genom mätning av flundror i Östersjön ska fångstkvoter för fisket inom EU fastställas. Forskare har följt med öländska fiskare under sommaren.

Havsfiskelaboratoriet, som tillhör Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), har nyligen genomfört en havsfiskeexpedition i Sandvik i Borgholms kommun på Öland.

Syftet var att undersöka flundror för att bestämma fångstkvoter i Östersjön.

Anna von Wirth från Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, ledde expeditionen tillsammans med sin kollega Olof Löfgren.

– Vi mäter och väger fiskarna och samlar in data för att göra en beståndsuppskattning, säger hon.

Havsfiskelaboratoriet provtar fångster från alla typer av båtar och tidigare gjordes proven i hamn. Men nyligen utökade man verksamheten och följer med båtar ut på havsfiskeexpeditioner.

I Östersjön pågår mätningar en vecka varje månad under hela sommarhalvåret. Under provtagningsveckan på Öland mättes fångst i tre olika båtar.

– Hela fisket på Öland har ju minskat. Nu mäter vi garnbåtar, vi har inte provtagit dessa tidigare, berättar Olof Löfgren.

Mätningen på Öland är avslutad och nu ska den insamlade datamängden analyseras av forskare. Därefter skickas resultatet till ansvariga myndigheter i Sverige och inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".