Hemtjänsten i Gullabo.
Hemtjänsten i Gullabo. Foto: Hanna Thulin/Sveriges Radio
Torsås

Personal inom hemtjänsten omplaceras: "Det kommer bli kaos"

1:50 min

Hemtjänstpersonalen i Torsås kommun väntade på att få nya scheman. Istället fick de veta att de skulle omplaceras, inom bara två veckor.

Stora omställningar är på gång hos hemtjänsten i Torsås kommun. Personalen i Gullabo väntade på att få sina nya scheman, men fick istället reda på att elva av 15 medarbetare kommer att förflyttas inom två veckor.

I den annars så glada personalgruppen råder det nu en begravningsstämning efter beskedet, som kom i slutet av förra veckan.

Anna Möller, anställd inom hemtjänsten i Gullabo, är arg över att det är med så kort varsel och orolig över vilka följder omplaceringarna kan få. 

– Det kommer bli kaos. Och vilka är det som kommer att få lida? Jo, det är de anhöriga och pensionärerna, säger Anna Möller.

Gerd Svensson är kritisk till hur man valt att hantera ärendet.

– Jag har jobbat inom äldrevård sedan jag var 20 år och har bara några år kvar till pensionen men jag har aldrig någonsin varit med om så dålig personalpolitik som jag har nu. Fruktansvärt. De tar ingen hänsyn och hade nog hoppats på att vi hade varit robotar för då hade vi inte haft några känslor, säger Gerd Svensson.

Beslutet bygger på en besparing där man försöker möta den lägre graden av biståndsbeslut som finns och minska mängden vikarier. Enligt socialchef Lena Sjöstrand var det här den bästa lösningen.

– På det här sättet undviker vi uppsägningar, vi gör ingen uppsägning alls, utan alla ordinarie får vara kvar. Det är jättepositivt både för personalen och brukarna, säger Lena Sjöstrand.

Det här inslaget kom till tack vare ett lyssnartips! Tipsa oss på 0480-59000 eller p4kalmar@sverigesradio.se! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".