Staffan Larsson (C), Ilko Corkovic (S) och Sara Kånåhols (V).
Staffan Larsson (C), Ilko Corkovic (S) och Sara Kånåhols (V) kommer tillsammans att styra över Borgholm. Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio
Valet 2018 Kalmar län

Ny maktkoalition i Borgholm

3:23 min

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer ingå i den koalition som tar makten i Borgholms kommun. Framtid Öland och Miljöpartiet är inte kvar.

Nu är alla röster räknade och det är klart vilka partier som kommer att styra i Borgholms kommun. Tidigare samarbetade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med Framtid Öland och Miljöpartiet men efter valet har man skapar en ny koalition. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har bjudit in Centerpartiet för att bilda en koalition. 

– Det är en fantastisk lösning och vi ser fram emot att leda kommunen fyra år till framöver. Vi har fört diskussioner med våra medlemmar och det här var lösning nummer ett för dem. Vi tycker att den här lösningen är den bästa för Borgholms kommun, våra medborgare och våra företagare, säger socialdemokraten och kommunstyrelsens fortsatta ordförande Ilko Corkovic.

Det är en ny konstellation men de tre partierna är säkra på att det kommer gå att samarbeta. 

– Vi har samma människosyn och samma syn på landsbygden så det kommer att hålla, säger Sara Kånåhols från Vänsterpartiet. 

Vilka frågor kommer Centerpartiet att driva i det här?

– Det som vi uttryckt är viktigt är småföretagarfrågan, att vi får bostäder, moderna skolor i hela kommunen och inte minst att vi jobbar med hållbar utveckling, det vill säga klimat och miljöfrågor, säger centerpartiets Staffan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".