Kammaråklagare Måns Biörklund vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet samt Karin Holmqvist, gruppchef vid polisens människohandelsgrupp i region Syd
Kammaråklagare Måns Biörklund vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet samt Karin Holmqvist, gruppchef vid polisens människohandelsgrupp i region Syd. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kalmar län

Åtta åtalas för att ha tvingat människor att tigga

1:45 min

Nu väcks åtal mot flera personer som misstänks för människohandel i Kalmar och Kronoberg.

Via flera tillslag runt om i Kronobergs och Kalmars län, samt i Bulgarien, slog polisen i början av december i fjol sönder ett nätverk som tvingat människor att tigga i Sverige. Då uppgavs det att ett 20-tal brottsoffer från Bulgarien omhändertagits.

– Det är miljonbelopp som har förts ut och vi ser vid tillslaget i Bulgarien att vi har säkrat föremål till stort värde. Bland annat fordon, sade Mattias Sigfridsson, dåvarande chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd, under en pressträff i samband med tillslaget.

Nu väcks åtal mot sju utländska medborgare som misstänks för människohandel. Tretton brottsoffer kommer att höras under den kommande höstens rättegång.

Enligt åtalet har brottsoffren nästan dagligen tvingats tigga och de åtalade ska ha tagit alla pengar som tiggarna fått ihop under dagen. Flera tiggare ska också ha misshandlats när de somnat eller om de har fått ihop för lite pengar.

– Till min kunskap och som vi ser nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat. Det är väldigt omfattande, med stora belopp och många drabbade, sade Mattias Sigfridsson.

Ytterligare en person, en svensk medborgare, kommer att åtalas misstänkt för medhjälp till människohandel. Personen misstänks ha inhyst brottsoffren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".