Ann-Louise Widman
Ann-Louise Widman är orolig över hur det kommer att bli för hennes mamma och pappa. Foto: Hanna Thulin/Sveriges Radio
Torsås

Lyssnartips: Stor oro i Gullabo när hemtjänstpersonal försvinner

1:52 min

Hemstjänstpersonalen som vårdtagarna lärt känna genom åren försvinner nu från Gullabo. Detta oroar både pensionärer och vårdtagare.

I slutet av förra veckan kom beskedet att personalen inom hemtjänsten i Torsås kommun kommer att omplaceras. I Gullabo är man för tillfället ett femtontal anställda, efter omplaceringen blir fyra ordinarie kvar.

I deras ställe kommer annan personal från de omkringliggande områdena att behöva åka till vårdtagarna, som lärt känna den omplacerade personalen genom åren.

Makarna Kjell och Inger Mattson träffar på hemtjänstpersonalen flera gånger i veckan. De ser inte fram emot de kommande omställningarna.

 – Det blir ju besvärligt, väldigt besvärligt när man inte känner dem. Det blir inte alls detsamma och trevnaden går bort helt och hållet, säger Inger Mattson och har svårt att hålla tillbaka tårarna. 

Kjell och Inger Mattson är inte bara oroliga för sin egna skull, utan känner även sympati med personalen som nu tvingas åka längre sträckor mellan hem, hemtjänststationer och vårdtagare.

 – Det blir som ett straff för de som jobbar här, säger Kjell Mattsson.

En som också är orolig är Ann-Louise Widman. Hennes mamma är multisjuk vilket gör att hon har svårt att uttrycka sig. För hennes mamma är det en fördel att få träffa samma personal varje dag och förändringen innebär också olägenheter för hennes pappa som drar ett stort lass i hemmet.

– Det är en viss oro. Min pappa har inte sovit på flera nätter nu. Han tycker att detta är fruktansvärt, säger Ann-Louise Widman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista