Två män i medeltidskläder.
1 av 2
Calle Jansson och Erik Sjöblad. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Två män i medeltidskläder.
2 av 2
Calle Jansson och Erik Sjöblad. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Västervik

De fajtas i medeltida rustning: "Följde drömmen"

3:20 min

Calle Jansson och Eric Sjöblad har i ett par års tid intresserat sig för medeltidsgestaltning. Under fredagseftermiddagen visade de upp hur svärdstrid kan se ut, när de möttes på Trollstigen i Gamleby.

För tre till fyra år sedan började Eric Sjöblad med medeltidsgestaltning och i dag har han flera dräkter hemma. När Calle Jansson lärde känna Eric blev han inspirerad.

– Man följde väl drömmen man hade som liten, att bli riddare och det. Så man beställde hem en grej och beställde ytterligare en, säger Calle Jansson inifrån den blänkande hjälmen som täcker ansiktet.

Calle Jansson har även valt spåret att slåss i medeltidsutrustning. Nu har han börjat fajtas med andra lag i en sport och på lördag ska han på svärdträning i Gusum, Östergötland.

– Vi ska slåss med svärd och klubbor, det blir lite hårdare tag, säger han.

Det ser farligt ut, är det farligt?

– Ja, det är väl lite farligt om man skulle ha vassa svärd och ingen rustning. Men som tur är har vi slöa svärd och rustning, säger Eric Sjöblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".