Sara Algotsson Ostholt och hästen Wega.
Sara Algotsson Ostholt var rörd efter dressyren vid ryttar-VM i Tyron, USA. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sporten P4 Kalmar

Superresultat av Sara och Wega vid VM

Sara Algotsson Ostholt log, skrattade, snörvlade och kärleksbombade Wega efter dressyren vid VM i Tyron, USA. "Hon är så himla duktig", säger den småländska fälttävlansstjärnan.

Nog är det allt en vacker sannsaga, den om Wega och Sara. Den var ju slut, punkten satt – och så kom ett nytt, roligt kapitel som inte med ett ord eller stavelse fanns i fälttävlansstjärnans tankar i vintras.

– Jag tänkte egentligen aldrig att vi skulle till VM, men vi fick vårt resultat i Strzegom sista helgen i juni och då hade jag mitt kval på pappret. Men sedan ska hon komma igen efter det och visa att hon är fräsch, säger Sara Algotsson Ostholt och fortsätter:

– Hon har ju inte ridit en lång tävling på sex år. Jag vet inte, men på något sätt är det som om hon velat gå det här mästerskapet.

74 138 procent gav 25,9 poäng vid fredagens tävling, ett sensationellt starkt resultat. Efter halten berömde och tackade hon sin häst med klappar och föll sedan framåt och gav Wega en lång kram.

– Jag började gråta vid halten och jag gråter nu igen. Hon är en så fantastisk tävlingsinstinkt. Hon ger bara allt när hon är där inne.

Under lördagen väntar det riktigt tuffa testet, terrängritten på White Oak Course. Det kan bli en stökig historia.

Vad tror du att ni kan prestera?

– Vi får se. Wega är en häst i bra balans, med en bra galopp. Hon inte är den snabbaste hästen, men jag tror jag kan hålla ett jämnt tempo hela vägen, vilket jag hoppas gynnar henne. Vi har backtränat hela året, men om det räcker vet jag inte.

Fotnot: Wega och Sara Algotsson Ostholt vann silver i fälttävlan vid OS i London 2012.

Fakta: Så avgörs terrängritten

Svårighetsgrad: Trestjärnig.

Längd: 5 700 meter.

Optimaltid: 10 minuter.

Språng: 38-42.

Maxhöjd hinder: 120 cm på gräsunderlag.

Banbyggare: Mark Phillips, Storbritannien.

Svenska deltagare: Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, Anna Freskgård/Box Qutie, Louise Svensson Jähde/Waikiki och Ludwig Svennerstål/Stinger, Sara Algotsson Ostholt/Wega.

Fälttävlan avslutas med banhoppningen på söndag.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".