Ingemar Mundebo.
Ingemar Mundebo. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Emmaboda

Politikern Ingemar Mundebo är död

0:23 min

Den folkpartistiske politikern Ingemar Mundebo har avlidit, berättar hans dotter för TT. Ingemar Mundebo, som föddes i Mundekulla, blev 87 år.

– Han var en mycket uppskattad och varm person, säger Folkpartiets tidigare partiledare Lars Leijonborg.

Ingemar Mundebo, född i Mundekulla utanför Emmaboda, satt i riksdagen mellan 1965 och 1980.

– Han inträdde i regeringen efter den historiska valsegern 1976 då vi bröt det socialdemokratiska långa maktinnehavet. Han var framför allt socialpolitiker, men ändå utsågs han till budgetminister och hade att hantera en mycket svår ekonomisk kris efter den så kallade första oljekrisen, säger Lars Leijonborg, som var partisekreterare mellan 1979 och 1982.

Mundebo hade även posten som ekonomiminister under en period.

Efter att Mundebo lämnat politiken var han landshövding i Uppsala län mellan åren 1980 och 1986. Därefter var han generaldirektör för dåvarande Riksrevisionsverket fram till 1993. Han hade även bland annat flera medlingsuppdrag.

"Det är med sorg jag tar emot dödsbeskedet om Ingemar Mundebo", skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund i en kommentar till TT.

"Ingemar Mundebo vann ett brett förtroende både genom sin konstruktiva attityd och genom sin gemytliga framtoning", säger Jan Björklund.

Så sent som våren 2016 deltog Ingemar Mundebo i ett seminarium i Stockholm tillsammans med flera av de gångna 40 årens finansministrar.

På frågan om vilket betyg han satte på S+MP-regeringens ekonomiska politik gav Ingemar Mundebo betyget C.

– De har en konstig regering med ett parti (MP) jag inte tror är till nytta för en stabil ekonomisk politik, sade han.

Lars Leijonborg säger att han och Ingemar Mundebo talades vid då och då under åren. Sista gången de träffades var på den tidigare Folkpartiledaren Per Ahlmarks begravning.

– Kroppsligt hade han åldrats, men mentalt var han mycket pigg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".