Kalmar län

Jägareförbundets råd inför jakten: Skjut de små älgkalvarna

1:42 min

Älgarna i våra skogar har inte mått bra under den varma och torra sommaren. Inför årets älgjakt råder Svenska Jägareförbundet jägarna att inrikta jakten på kalvarna.

Dels har älgarna mått dåligt på grund av värmen, dels har de haft brist på foder och vatten. 

– Vi vill ha en jaktbar älgstam och den ska vara i balans med foderresurser och omgivning, säger Fredrik Zethraeus som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Kalmar län.

Han berättar att älgar är anpassade till ett svalt nordiskt klimat och blir stressade redan när temperaturen når över 15 grader på sommaren.

Dessutom har sommarens torka gjort att älgarna haft svårt att hitta mat och vatten. Gamla och svaga älgar och årets kalvar har farit mest illa. Därför uppmanar Jägareförbundet jägarna att inrikta årets jakt på de små kalvarna.

– Älgkalvarna som föddes i våras är beroende av att kon får ett bra foder så hon kan producera en näringsrik mjölk åt dem. Förmodligen kommer kalvarna vara väldigt små när vi börjar jaga. Vi säger att man ska öka uttaget av kalv, för de kommer ha med sig sin litenhet resten av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista