Kalmar

Så fångade Rickard norrskenet över Kalmar på bild

1:28 min

Efter att på sociala medier ha sett att man skulle kunna se norrsken åkte Rickard Johansson och hans sambo ut till en höjd norr om Kalmar. De fick vackra bilder av fenomenet.

Rickard Johansson, Kalmar, är van naturfotograf men att fotografera himlafenomen, som det norrsken som skådats i Kalmar län, är speciellt.

– Först och främst behöver man en systemkamera så man kan ha lång slutartid, förklarar Rickard Johansson.

Rickard Johansson och hans sambo styrde kosan mot en höjd utanför Rockneby, norr om Kalmar, för att bättre kunna se norrskenet.

Just det här norrskenet är inte parets första. De har varit i Dalarna och de när en dröm om att åka ännu längre norrut för att beskåda just norrsken:

– Målet är att vi ska åka upp till Abisko.

Vad är norrsken?

Det blir norrsken när solen skickar iväg laddade partiklar som träffar jordens atmosfär. Där krockar solpartiklarna med atmosfärens molekyler och atomer. När krockarna sker så blir atmosfärens atomer och molekyler uppladdade med energi som de sedan skickar ut och det är det som blir ljusfenomenet norrsken. Färgerna på norrskenet beror på vilka atomer solpartiklarna krockar med.

När solen är extra aktiv och skickar ut mycket partiklar i solvinden så blir norrskenet kraftigare och kan ses längre söderut.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista