Vimmerby

Asllani stänger inte dörren till nytt proffsäventyr

0:30 min

Vimmerbyfostrade Kosovare Asllani har kontrakt med Linköping över nästa år. Men när kontraktet går ut är landslagsstjärnan öppen för ett ny flytt utomlands.

Nästa sommar anordnas damernas fotbolls-VM i Frankrike och herrarnas två amerikanska mästerskap, Copa América och Gold Cup, samtidigt. Internationella fotbollsförbundet Fifa har dessutom meddelat att samtliga tre finaler ska spelas på samma dag, söndag 7 juli.

Något som irriterade Sveriges landslagsförsvarare Nilla Fischer i en intervju med Expressen förra veckan och nu mittfältaren Kosovare Asllani.

– Det är väl ingen chock, med tanke på hur allt annat har funkat. Det är ingenting man förvånas över. De (Fifa) visar tydligt var det står när de lägger damfinalen på samma dag. Det är klantigt tycker jag, säger Asllani.

Förutom sin unisona kritik mot Fifa och gemensamma spel i landslaget kommer Asllani och Fischer snart att spela i samma klubblag, Linköping. 29-åriga Asllani, som har kontrakt över nästa år, har framfört sina åsikter kring nya spelarvärvningar till den krisande svenska mästarklubbens ledning.

– Jag har definitivt framfört önskemål om att värva erfarna spelare med tanke på att vi har ett väldigt ungt lag. Vi har tappat väldigt många spelare som vi inte ersatt. Men samtidigt, det är klubben som tar besluten. Oavsett hur länge man själv är kvar är det viktigt för klubben att få hem en rutinerad och stabil spelare med ledaregenskaper (Fisher), säger Kosovare Asllani.

TT: Lockas du själv av ett nytt utlandsäventyr?

– Jag stänger inga dörrar. Nästa år är ett mästerskapsår, det är otroligt viktigt att man är kvar i samma miljö. Jag är fortfarande ung och har tid kvar, säger den tidigare Paris Saint-Germain-, Manchester City- och Chicago-spelaren.

På tisdagen möts de två VM-klara nationerna Sverige och Italien i en träningslandskamp i Cremona utanför Milano. Asllani inledde på bänken när Norge besegrades med 2–1 på Olympia i Helsingborg i förra veckan och kan få mer speltid nu.

– Det absolut viktigaste är att vi får fart på bollen och att inte låter dem komma nära på kroppen, att vi jobbar med vårt diagonala spel. Det kommer finnas väldigt stora ytor när de pressar oss. Mycket spelvändningar vill jag gärna se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista