Ingela Nilsson Nachteweij, Centerparteit Vimmerby
Ingela Nilsson Nachteweij Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Vimmerby

Ingela Nilsson Nachtweij första kvinna att styra Vimmerby

2:32 min

Kommunstyrelsen i Vimmerby kommer för första gången få en kvinnlig ordförande. Den borgerliga trepartimajoriteten meddelar att Ingela Nilsson Nachtweij (C) får posten och blir kommunalråd.

– Vi är väldigt sampratade så det känns tryggt att ha Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans med Centerpartiet, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Centerpartiet, som gjorde succé i kommunvalet för en månad sen, blev största parti i Vimmerby och kommer nu ha 14 mandat i fullmäktige. Tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna har man egen majoritet.

Ett annat avslöjande som gjordes vid dagens presskonferens var att moderaten Marie Nicholson blir vice ordförande i kommunstyrelsen. Formellt sker valen av Ingela Nilsson Nachtweij och Marie Nicholson på ett kommande kommunfullmäktigemöte.

För Moderaterna betyder det här att man överger Socialdemokraterna som man samarbetat med den gångna mandatperioden.

– Jag har varit tydlig hela valrörelsen att vi vill ha en återgång till ett alliansstyre, säger Marie Nicholsson.

Redan nu har den nya majoriteten beslutat att inte bygga den omdiskuterade förskolan i VOK-skogen som den tidigare majoriteten föreslagit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista